一天一篇英语,申硕难不倒你(27)

发布时间:2015-05-08 09:27

摘要: 本篇同等学力英语阅读理解,讲到的是非常有趣的地球与星球的奥秘,以及对未来的猜测。仔细阅读本文章,必然会激发起你浓厚的兴趣。

本篇同等学力英语阅读理解,讲到的是非常有趣的地球与星球的奥秘,以及对未来的猜测。仔细阅读本文章,必然会激发起你浓厚的兴趣。

When imaginative men turn their eyes towards space and wonder whether life exists in any part of it, they may cheer themselves by remembering that life need not resemble closely the life that exists on Earth. Mars looks like the only planet where life like ours could exist, and even tbis is doubtful. But there may be other kinds of life based on other kinds of chemistry, and they may multiply on Venus or Jupiter. At least we cannot prove at present that they do not.

Even more interesting is the possibility that life on other planets may be in a more advanced state of evolution. Present-day man is in a peculiar and probably temporary stage. His individual Units retain a strong sense of personality. They are, in fact, still capable under favorable circumstances ofleading individual Iives. But man's societies are already sufficiently developed to have enormously more power than the individuals have.

It is not likely that this transitional situation will continue very long on the evolutionary time scale. Fifty thousand years from now man's societies may have become so close-knit that the individuals retain no sense of separate personality. Then little distinction will remain between the organic'parts of the multiple organisms and the inorganic parts(machines) that have been constructed by it. A million years further on man and his machines may have merged as closely as

the muscles of the human body and the nerve cells that set them in motion.

The exploration df space should be prepared for some such situation. If they arrive on a foreign planet that has reached an advanced stage (and this is by no means impossibTe), they may find it being inhabited by a single large organism composed of many closely cooperating Units.

The Units may be "secondary"-machines created millions ofyears ago by a previous form of life and given the will and ability to survive and reproduce, They may be built entirely of metals and other durable materials. If this is the case, they may be much more tolerant of their environment,multiplying under conditions that would destroy immediately any organism made of carbon compounds and dependent on the familiar carbon cycle.

Such creatures might be relics of a past age, many millions of years ago, when their planet was favorable to the origin of life, or they might be immigrants from a favored planet.

l. Humans on Earth today are characterized by.

A. their existence as free and separate beings

B. their capability of living under favorable conditions

C. their great power and effectiveness

D.their strong desire for living in a close-knit society

2.According to the text, some people believe that eventually.

A. human societies will be much more cooperative

B. man will live in a highly organized world

C. machines will take control over man

D. living beings will disappear from Earth

3. Even most imaginative people have to admit that.

A. human societies are as advanced as those on some other planets

B. planets other than Earth are not suitable for life like ours to stay

C. it is hard to identify organic and inorganic parts of the human body

D. organisms are more creative than machines

4.lt seems that the autbor.

A. is interested in the imaginary life forms

B. is eager to find a different form of life

C. is certain of the existence of a new Life form

D. is critical of the imaginative people

5. The text is mainly concemed with.

A. the feasibility oflife existing on other planets

B. the description of Mars' physical environment

C. the explanation the physical features of Mars and the Earth

D. the feasibility of men's migrating onto Mars

试题翻译与详解

1.如今,地球上的人类的特征是

A.他们作为自由、独立的生命存在

B.他们在适应的环境下生活的能力

C.他们的巨大能力和效率

D.他们对生活在关系密切的社会里的强烈渴望

【答案】A

【解析】细节题。题于中的“characterize”出白文章第二段(文中用的是“a sense of personality”)。第二段提到,目前的人类正处于一种独特的、也许是暂时的阶段,人类的个体都保持着一种强烈的个性感。这说明,现在的人类具有强烈的个性感。A项与题意符合,B项是有条件的,并不是真实情况;C项是讲人类社会的特点,并不是讲人类的特征;D项属于无中生有。

2.根据本文,有些人认为,最终

A.人类社会将会有更多的协作     B.人类将生活在高度有条理的社会

C.机器将控制人类               D.人类将从地球消失

【答案】D

【解析】细节题。第一段提到,火星上可能存在像我们这种生命,第二段提到了另一种可能性,第三段提到了又‘种可能性-5万年后,许多物种的有机部分将与社会创造的无机部分没有什么区别,而100万年后,人类和他他创造的机器可能紧密相连。这说明,有人认为,人类可能最终消失。D项与题意符合,A项误解了文意;B项属于无中生有;C项与第三段第二、四句话的意思不符合。

3.甚至最有想象力的人们也不得不承认

A.人类社会同其他星球上的社会一样先进

B.除了地球,其他星球不适合像我们这样的生命体生活

C.难以区分人体的有机部分和无机部分

D.生物比机器更有创造力

【答案】B

【解析】细节题。第一段提到了富有想象力的人们的观点,甚至这样的说法也值得怀疑,随后两段介绍了两种可能性。第四段提到了可能在其他星球的发现,第五段指出,如果真是这样的话,那么它们对环境的忍受力可能强得多,它们会在这样的环境下繁衍——这样的环境可能立刻杀灭任何由碳水化合物构成并且依赖人们熟悉的碳循环的生物。这说明,这些人认为,除了地球,其他星球不适宜人类生存。B项与题意符合,A项与第二段第一句的意思不符合;C项与第三段第三、四句的意思不符合;D项属于无中生有。

4.作者似乎

A.对想象的生命形式感兴趣    B.渴望发现不同的生命体

C.确信存在新的生命体        D.批评有想象力的人们

【答案】C

【解析】细节题。第一段提到,可能存在其他生命,他们可能在金星和木星上繁衍,至少我们目前不能证明他们没在那些星球上繁衍。第二段提到,其他星球上的生命也许处于一种更先进的进化状态。第四段提到,如果人类到达一个陌生的星球,而这个星球已经进化到一个高级阶段,这不是不可能的。这说明,作者认为可能存在其他生命体。C项与题意符合,A项和B项明显不是作者的观点;作者在文中并没有批评任何人,所以D项不对。

5.本文主要是关于

A.在其他星球存在生命的可能性    B.火星自然环境的描述

C.对火星和地球自然特征的解释    D.人类移居火星的可能性

【答案】A

【解析】主旨题。第一段提到,可能存在基于其他化学成分的其他生命,随后的段落介绍了存在生命的可能性。这说明,本文主要讲的是存在其他生命的可能性。A项可以表达本文的主题,火星是文中为了说明存在其他生命体所举的例子,并不是文章探讨的重点,所以B项、C项和D项都不能表达本文的主题。

上一篇:工商管理专业申硕各章经典简答题(十六)下一篇:会计学在职研究生考试:如何应对易犯错误